Ana içeriğe atla

20 Ocak 2020 TürkTelekoma Yapılan Siber Saldırı

Arkadaşlar merhaba, dün bizzat yaşayarak tecrübe etmişsinizdir. Öğlen saatlerinde internete çıkamama, çeşitli web sitelerine bağlanırken yavaşlık veya hiç ulaşamama gibi durumları. Standart bir internet kullanıcısı olarak o an için neler olup bittiğini anlamak pek mümkün değil, ancak işin merkezinde olan kişilerin verdiği bilgiler ışığında neler olduğu anlamaya çalışabiliriz.

TürkTelekom bu internet erişim sıkıntısıyla alakalı olarak, Siber saldırıya uğradıklarını ve bu saldırının da DNS Servislerine yapıldığını söyledi. 

Çok mantıklı, eğer bir ülkeyi toptan hedef alıyorsanız ve internet erişimini kesmek istiyorsanız, yapacağınız saldırı tabiki DNS Servisine olur.

DNS Servisi Nedir?
Herhangi bir web sitesine bağlanırken, normalde o sitenin dosyalarının bulunduğu bilgisayarın IP adresi yazılarak siteye bağlanılması gerekiyor. Buda 123.456.78.90 şeklindeki IP adres değerlerinin ezberlenmesi demek oluyor. Bu durumun zorluğu DNS teknolojisinin geliştirilmesine vesile oldu ve hazırlanan DNS Sunucular belirlenen domain adreslerini bu IP adresleriyle eşleştirerek IP adres ezberleme olayını ortadan kaldırdı. Yani siz bir web sitesine gitmek istediğinizde “pcdunyasi.tv” şeklinde domain bilgisini girdiğinizde bu sitenin bulunduğu bilgisayarın IP adresine yönlendirme işlemini DNS Sunucuları yapıyor.

İnternet Hizmetini TürkTelekomdan alıyorsanız, herhangi bir değişiklik yapmadığınız sürece, varsayılan olarak TürkTelekom DNS Sunucularını kullanırsınız ve TürkTelekom DNS Sunucularına yapılan bir saldırıda da hiç bir web sitesine ulaşamazsınız.

TürkTelekomun bizim bildiğimiz ve kullandığımız 2 tane DNS Sunucusu var. Yaptığımız port taramasında, dns49 ve dns50 şeklinde 2 tane alanadı görüyoruz. Bu da başka DNS Sunucularınında olduğunu gösteriyor. Onlar başka şekilde hizmet veriyor olabilir.
195.175.39.49–195.175.39.50


TürkTelekoma Yapılan Saldırı DDOS

TürkTelekom’un DNS Sunucularına yönelik yapılan DDOS Saldırı türüdür. Bu saldırı türünde hedefe sızılamaz, veri elde edilemez, fiziki zarar verilemez, sadece hizmetlerin aksamasına sebep olunur. 


TürkTelekoma Yapılan Saldırı Tüm Türkiyeye Yapıldı

TürkTelekomun DNS Sunucularına yapılan saldırı doğrudan Türkiyedeki internet erişimini kesmeye yöneliktir ve nitekim öylede olmuştur. Ülkenin bir çok yerinde saldırı boyunca internet hizmeti kullanılamaz hale gelmiştir.


Siber Saldırılar Artacak ve Çeşitlenecek

Yaşanan teknolojik gelişmelerin neredeyse tamamı, bi ucundan internetle bağ kurduğu için, siber saldırılarda artacak ve çeşitlenecektir.

Yorumlar

  1. reis bende yaşamıştım youtube olsun hiç bi siteye giremiyodum

    YanıtlaSil
  2. Yetişmemiz lazım..gerek savunma gerek saldırı.

    YanıtlaSil
  3. siber saldirilarda savunmamiz cok güclü olmasi gerek umarim gerekli kurumlar biran öce bu eksikligi giderirler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder