Ana içeriğe atla

İnstagram'dan Taciz Ediliyorum, Ne Yapmalıyım.

Arkadaşlar merhaba, bu konuda sizlere, bana çokça gelen bir soruyu cevaplayacağım. İnstagramdan taciz(tehdit,küfür,hakaret) ediliyorum, ne yapmalıyım. 

İnstagram ülkemizde 40 milyondan fazla kişi tarafından kullanılıyor. Böylesine fazlaca kullanılması, instagram üzerinden herşeyin olabileceği gerçeğiyle karşı karşıya kalmamızı sağlıyor. 100 bin civarında karaktersiz kişinin de ortalıkta dolaştığını düşünürsek, eninde sonunda bunlarda bitanesiyle karşılaşacağız.

Herşeyden önce böyle bir durumda kalanlar için geçmiş olsun diyerek başlıyım. Ülkemiz hukuk kurallarının geçerli olduğu, insan haklarına önem veren ve bunları kanunla koruma altına alan bir ülkedir. Sanalda veya reelde tacize uğradığınızda, bunu ilgili makamlara uygun bir şekilde ilettiğiniz takdirde, sizi tacize uğratan kişiler kanunda belirlendiği şekilde cezalandırılırlar. 
Reel yaşamda karşılaştığınız taciz durumlarında, çoğunlukla kimin yaptığını biliyorsunuz ama iş sanal ortama gelince, bi gizlilik varmış gibi duruyor. Fake hesap oluşturarak, insanlara tacizde(tehdit, küfür, hakaret) bulunanların sayısı oldukça fazla. 

İnstagram üzerinden konuyu ele alırsak; instagramda tacize maruz kaldığınızda ve bunu devletin ilgili birimlerine bildirdiğinizde, çoğu zaman olumsuz bir sonuçla karşılaşırsınız, çünkü instagram devletimizle işbirliği yapmıyor, çeşitli sebepleri bahane ederek, bilgi paylaşımında bulunmuyor. Dolayısıyla instagram sitesi üzerinde gerçekleşen bir olayda, mağduriyetinizi ispatlamanız oldukça zor ama imkansız değil.

Bunun için sizinde bi takım uğraşlar vermeniz gerekiyor.

Tacizcinin Gerçek Kimliği İçin IP Adres Şart
Devlet eliyle tacizciye ulaşmak için, sanal ortamdaki kimlik olarak kabul edilen, IP adres bilgisi ihtiyaç duyulan ilk bilgidir. İnstagram, tacizcinin IP adres bilgisini devletimizle paylaşmadığı için, siz devletin ilgili birimlerine başvurduğunuzda hiç bir zaman olumlu bir geri dönüş alamazsınız. Bu durumda, eğer siz kendi imkanlarınızla tacizcinin IP adres bilgisine ulaşırsanız ve bunu devlete uygun şekilde iletirseniz, devlette konuyla ilgili ilk adımı atacaktır.

Süreç
Kendi imkanlarınızla elde ettiğiniz IP adres bilgisini uygun şekilde(avukat) devletin ilgili birimine(savcılık) ulaştırdığınızda, ilk olarak verdiğiniz IP adres bilgisinin gerçekte kime ait olduğu tespit edilir, ilgili kişi ifadeye çağrılır, konuyla ilgili bilgisine başvurulur, gerekli görülürse bütün elektronik eşyalarına el konularak incelemeye alınır. Bundan sonraki süreç tamamen elde edilen bilgi ve bulgulara göre ilerler. Suç kesinleştiği takdirde, mahkemeye sevk edilerek, hukukta öngörülen ceza, tazicciye verilir.

Kendi İmkanlarınızla IP Adres Tespiti
İnstagramın çeşitli sebepler öne sürerek, devletimizle paylaşmadığı IP adres bilgisini kendi imkanlarınızla elde etmek için, iki web sitesini kullnarak tacizcinin IP adres bilgisini elde edebilirsiniz.

1. IP Tespiti için (iplogger.org) : Bu web sitesinden alacağınız bir linki, tacizciye 1 kere tıklatarak, IP adresini öğrenebilirsiniz.

İlgili Web Sitesine girdikten sonra, sol üst taraftaki “URL & Image Shortener” bölümüne herhangi bir resim veya site linki ekleyip, “Get IPLogger code” butonuna basıyorsunuz.

Karşınıza çıkardığı bu linke bir kere tıklayıp açan kişinin ip adresi “Logged IP’s” bölümüne düşer.

“Logged IP’s” bölümünde arasıra yenile butonuna basarak kontrol edebilirsiniz. Linke tıklayan her kişinin ip adres bilgisi bu ekranda görünecektir.

2. Dikkat Çekici Link (bit.do) : Bu web sitesi sayesinde iplogger.org dan aldığınız linki farklı bir şekle büründürebilirsiniz. Aşağıdaki ekran resminde de görüldüğü gibi, iplogger.org dan aldığımız linki “http://bit.do/sadece-ikimiz” olarak değiştirdik.


Yorumlar

  1. Instagram hesabı nasıl çalınır diyə bir r video tapa bilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardesim mal misin sen Bu yerde beyaz hacker dersleri var hirsizlik degil

      Sil
  2. yanlız o linki instagram engelliyor onun çözümü nasıl olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. profilde maili olabilir, ya da aynı nicki farklı platformlarda kullanıyor olabilir. tacizciyse eğer çok düşünen bir tip olmayacaktır muhtemelen, gerisi sosyal mühendisliktir.

      Sil
    2. Hatta hazır örnek de vereyim misal sahte kız hesabı açıp bile numara alabilirsin öyle de whatsappdan bir süre yazışıp linki atabilirsin :D Ya da başka bir şey, yaratıcılığına kalmış.

      Sil

Yorum Gönder